PLOT 2000, GLOUCESTER BUSINESS PARK

About This Project

located on the south-western edge of Gloucester Business Park; Plot 2000 will comprise a single three storey office building with associated car parking and landscaping. This new development will provide flexible, air conditioned office space, constructed to current commercial standards with the primary aim of accommodating a single occupier in the whole building. However, the building is designed for future flexibility which will allow it to be split on a floor by floor or part floor basis to meet varying occupier requirements.

 

The building is located near to the proposed Park infrastructure road to give it a strong presence and allow for the creation of an attractive entrance plaza, giving safe and direct pedestrian access to the building.  The entrance plaza is the main interface between the building and the Park and is designed to provide an impressive and high quality hard landscape environment.  The building is located slightly to the north of the Plot to minimize the distance to local facilities and, allowing for an eastern bias in the location of the building on the Plot, to help to screen the car parking from the entrance plaza.  The location of the building away from the western boundary reduces the impact of the building on the neighbouring residential developments.

 

The Vision is to create a modern and energy efficient building that complements existing larger developments on Gloucester Business Park. The main body of the building is clad in brick with “punched hole” windows, to ensure a durable and robust building, and to balance the need to provide daylight and minimize cooling. The windows have a regular horizontal arrangement and an irregular vertical arrangement.  The vertical arrangement creates visual interest around the building without extraneous detailing – important due to the building being highly visible from all sides.  Visual interest is enhanced by the introduction of asymmetric fenestration with feature panels of filmed/coloured glass and carefully detailed external fire escape stairs.

 

Related Projects

 

Client

Arlington

Location

Gloucester Business Park

Sector

Office, Business parks

Category
Business Parks, Office